Läser du den här bloggen?

lördag 13 september 2008

Komiker


Jag älskar bra stand-up. Det är inte så konstigt för bra stand-up får dig att skratta och så länge du inte är emo så gillar du att skratta. Vad jag dock har problem med är amatör-komiker och dåliga komiker. Jag har varit på lite mindre shower och sett både duktiga och riktigt dåliga komiker och via uppfinningen internet så har jag även sett många många etablerade komiker och en sak som binder alla tillsammans är att dom har en viss del material som dom har skrivit innan.

Dom flesta komiker har ca 95% av sitt material färdigt sen innan, det enda dom är villiga att improvisera är snack med publiken ifall det sitter någon häcklare där. Det är helt acceptabelt.
Om du är etablerad och har bra material.

Det är här jag tycker att det blir wierd. Är du en stor komiker som Eddie Izzard, Omid Djalili, Robin Williams etc så MÅSTE du använda samma material under hela din turné. Jag vill ju inte att min kompis i Göteborg ska få värsta super showen när jag betalar samma pengar och komikern inte kommer på något roligt att säga. Men dom har ju sitt material under en turné.... SEN BYTER DOM.

Något som jag har märkt med svenska sexy amateur teen comedians är att dom också sparar sitt material men under en betydligt längre tid. Jag minns en rolig komiker som jag kallar Berndt eftersom jag inte vet hans namn. Jag såg honom första gången för två år sen och han drog några roliga skämt och alla skrattade och kramade varandra. En vecka senare var jag på samma ställe och han körde samma skämt igen. Det är ok. Han har ju sitt material så han håller väl det ett tag. Några månader senare såg min kompis Berndt uppträda på ett annat ställe, med samma skämt.

ok ok... vi tar det.

I år var jag på en stand up-klubb på söder och såg massa bra och dåliga komiker. Bla Berndt, som körde samma skämt IGEN. Efter två jävla år. Uppdatera dig för faan. Det var inte världens bästa skämt. Det var bara ett roligt skämt. Det sjukaste av det hela var att samma kväll som jag såg Berndt första gången så såg jag en annan kille som var tråkigt. Han envisade med att utveckla ett jävla skämt som ingen skrattade åt. Han uppträdde också med Berndt iår. MED SAMMA DÅLIGA SKÄMT!

Om du måste jobba i tre år på att utveckla ett skämt som du sen använder i 4 år till då är du inte rolig. Im sorry. Det är likadant som en dansare som har lärt sig dansa macarena men kan inget annat. Då är man ingen dansare. Man är en idiot från 1994.



/A